Boccia kerho

____________________________________________________________

Raision seniorit Ry on perustanut Boccia kerhon. Kerhoa alkaa vetämään Risto Nikkonen. Pelivälineet on jo hankittu ja kerho aloittaa toimintansa 2.10.2023. Pelipaikkana on Kerttulan liikuntahallin ylätasanne. Kaikki aktiivisesti pelaamaan.

• 2 joukkuetta, joilla molemmilla on kuusi pelipalloa, siniset tai punaiset. Lisäksi valkoinen maalipallo eli ”buli”
  • Pallo on aitoa tai synteettistä nahkaa, ulkopelissä kovamuovia, koko 270 mm +- 8 mm, paino 275 g +- 12 g
  • Joukkueessa on 1-3 (4, jos yksi vaihtopelaaja) pelaajaa
  • Pelataan 4 erää (tai 2 erää tai 45 min/ottelu)
  • Henkilökohtaisessa pelissä aloittava pelaaja pelaa ruudussa 3, vastustaja ruudussa 4. Voi olla yksi vaihtopelaaja
  • Parikilpailussa aloittava joukkue pelaa ruuduissa 2 ja 4 (punaiset), vastustaja 3 ja 5 (siniset). Joukkueessa voi olla 2 pelaajaa ja yksi vaihtopelaaja. Pelaaja ei saa vaihtaa ruutua, kun peli on alkanut. Pelaajien heittojärjestys on vapaa maalipallon ja ensimmäisen hyväksytyn pelipallon heiton jälkeen
  • Pallo voidaan heittää, vierittää, työntää tai potkaista
  • Ottelu alkaa, kun tuomari antaa ensimmäisessä heittoruudussa olevalle luvan heittää maalipalloa

Maalipallon heitto

• Maalipallon tulee jäädä maalialueelle, heittoa ei saa uusia
  • Jos maalipallo ei ylitä kokonaan välialueen ja maalialueen rajaa, heitto on hylätty ja aloitus siirtyy vastustajalle, joka saa valita heittäjän. Jos vastustaja epäonnistuu, tulos on 0 ‑ 0
  • Jos heittää pelipallon maalipallon sijasta, se on hylätty maalipallon heitto ja vastustaja heittää maalipallon (saa valita heittäjän)

• Pallo tuomitaan ulosmenneeksi, kun se koskettaa kentän rajaviivoja
  • Jos maalipallo joutuu pelin aikana maalialueen ulkopuolelle, se asetetaan pisteeseen A. Jos pelipallo on keskipisteen päällä, maalipallo laitetaan lähimpään näkyvään keskipisteen paikkaan, mutta ei pelipallon taakse tai eteen

Pistelasku

• Erän voittaa se joukkue, jonka pelipallo on lähempänä maalipalloa kuin vastustajan pallo
  • Erän voittaja saa niin monta pistettä kuin sillä on pelipalloja lähempänä maalipalloa verrattuna vastustajan lähimpään palloon
  • Hävinnyt joukkue saa erästä 0 pistettä, voittaja voi saada 1-6 pistettä
  • Jos maalipallo on pelipallojen päällä, ovat ne kaikki pelipallot, jotka koskettavat maalipalloa, yhtä kaukana maalipallosta
  • Jos molempien pallot ovat yhtä kaukana, erä päättyy 1 – 1. Jos kolme pelipalloa, joista kaksi samanväristä ja yksi erivärinen, on yhtä kaukana maalipallosta, erä päättyy 2 ‑ 1.